‘Kijk, als je tekent zie je meer’. Dit motto van Wout van Ringelenstein uit het eind van de zestiger jaren, werd mij tijdens mijn kunstacademiestudie met de paplepel ingegoten: tekenen en kijken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!
In het huidig tekenonderwijs op de KSE is dit motto nog steeds van toepassing! Op mijn Facebook-pagina kreeg ik enkele weken geleden dit berichtje met bijgaande foto van mijn oud-collega Michiel Eikenaar: ‘Next level shit qua leerlingen pushen tot hyperrealisme. Havo 4 en Vwo 5, ambacht, potlood 50/65 cm. Sjaak Jansen kom je snel langs?’
Ik ben inderdaad snel langs gegaan op mijn goeie ouwe KSE en trof daar trotse docenten en schitterend werk aan. Over opdracht en werk vertelt Michiel het volgende: ‘Collega Richard heeft (in HAVO 4) alles wat blinkt in huis en ik (in VWO 5) de badkamer als uitgangspunten genomen. Iedere leerling moest daar 20 kiekjes maken die op o.a. de volgende aspecten tegen het licht gehouden dienden te worden: vormonderzoek, abstractie, zwart/wit contrast, grijswaarden etc. Eèn van de kiekjes moest groot nagetekend worden m.b.v. de techniek van rasteren en er diende gekozen te worden in het werkstuk voor zware contrasten.
De leerlingen hebben bij het uitvoeren van deze opdracht zitten werken als monniken in een scriptorium voor 6 weken lang! Allemaal I-pod op, er heerste een echt serene sfeer. En H4 en V5 maken onderling geen enkel verschil… Overal en in elke les pure concentratie’. En dat valt van de resultaten af te zien!
De opdrachtomschrijving die de leerlingen kregen:
‘Door het oog van de tekenaar’, hyperrealisme op de KSE.
Maak foto’s met je telefoon thuis in de keuken of in de badkamer. Let daarbij op close-ups, uitsnedes, vormen en de mogelijke abstractie daarvan bij verder inzoomen (‘micro-macro’) of uitsnedekeuze. Een van de foto’s ( naar jouw keuze) wordt de basis voor je tekening. Reproduceer de werkelijkheid zo extreem mogelijk. Aandachtspunten bij deze opdracht: concentratie, kijken/waarnemen, ambachtelijk werken, vormonderzoek, abstractie, stofuitdrukking, licht-donkercontrast, uitsnede, compositie, grijswaarden en tekentechniek.
Hieronder het werk van Havo 4 gemaakt bij oud-collega Richard Rokx:
De resultaten van VWO 5 die zèker zo verbluffend zijn als het bovenstaand Havo-4 werk vind je in de volgende aflevering van mijn blog!