Zelf een nieuwsonderwerp maken voor radio of televisie? Leuk! Maar hoe doe je dat? De NOS startte in 2007 samen met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en MediaMind op 29 maart met Making Movies News, workshops ‘nieuws maken’ op school.
In dit bijzondere project kregen jongeren een hele dag begeleiding van een verslaggever, presentator of redacteur van o.a. het NOS Journaal. Aan Making Movies News deden 20 middelbare scholen uit het hele land mee. De workshops werden gegeven door o.a. NOS-professionals als Jeroen Overbeek (presentator NOS Journaal), Martijn Bink (verslaggever NOS Journaal op 3), Martijn van der Zande (presentator 3 FM NOS Headlines) en andere NOS Nieuws-medewerkers.
NOS Headlines, de NOS-site voor en door jongeren, wilde met de workshops scholieren stimuleren om hun eigen nieuws te maken. In Making Movies News gingen leerlingen zelf aan de slag met nieuws, waarbij NOS-journalisten hun kennis en ervaring inzetten om de leerlingen te begeleiden. Op die manier kregen ze ook een kijkje achter de schermen van een nieuwsproductie.
Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws: “Meer kennis van nieuws maken, betekent ook meer begrip voor nieuws. De NOS vindt het belangrijk om jongeren ‘mediawijs’ te maken. Dat behoort ook tot onze maatschappelijke taak. We willen niet alleen nieuws brengen voor jongeren, maar ze er ook echt bij betrekken. Daar is dit media-educatieproject ideaal voor.”
Making Movies News is leren door te doen. Niet alleen over film(pjes) en nieuws maken, maar ook over samenwerken. Elke workshop begint met het kiezen van een eigen nieuwsonderwerp en het samenstellen van een redactieploeg. Daarna is het tijd om zelf te filmen, interviews op te nemen en teksten te schrijven. De leerlingen monteren aan het eind van de dag zelf hun onderwerp op een montage-laptop. Het eindproduct wordt op de website van NOS Headlines,www.nosheadlines.nl, geplaatst.
Hieronder het NOS-introductiefilmpje:
Op de KSE werd het project vormgegeven door een aantal leerlingen van Vwo 5 o.l.v. een NOS-redactrice/journaliste en freelance filmer en oud-leerling Vincent Leloux. Onder de bezielende leiding van dat tweetal gingen de leerlingen twee nieuwsitems maken: ééntje over een in die tijd spelend heet hangijzer: de onderwijstijd (later oneerbiedig de ‘ophokplicht’ genoemd). Het ander over een heel speciaal profielwerkstuk/afstudeerproject wat net op het moment van de opnamen gaande was: de musical ‘Frau Wolf’s Salon’, geheel geschreven,geproduceerd en geregisseerd door twee leerlingen van wie we later nog veel zouden gaan horen: Roel Dirven en Yoran de Bont.
Het uiteindelijk ‘journaalitem’ over de ‘ophokplicht’ vind je hieronder.
In een volgende aflevering meer over ‘Frau Wolf’s Salon’ en het journaalitem wat daarover gemaakt werd.