‘Een flashmob (Nederlands: “flitsmeute”) is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. De eerste flashmob werd in mei 2003 georganiseerd in de New Yorkse wijk Manhattan door een redacteur van het blad Harpers Magazine, Bill Wasik. In augustus van datzelfde jaar waaide het fenomeen over naar de rest van de wereld.’
Tot zover Wikipedia. Zonder dat ik wist dat zoiets later als flashmob door het leven zou gaan, heb ik op de KSE in mei 2003 al iets dergelijks gedaan in het kader van het vak CKV1 met een VWO4 klas.
Hoe we er precies opkwamen weet ik eigenlijk niet. Het kan zijn dat het ging over opvallende motoriek van bepaalde mensen, maar ineens hadden we het over expressie bij balletdans, de ‘silly walks’ van Monty Python’s John Cleese en zijn kornuiten, over happenings uit de provotijd en over de verwarring zaaiende televisiebeelden van Wim T.Schippers. Allemaal elementen die mij en de leerlingen ons deden afvragen: zou het niet leuk zijn hier op school zelf enige ontregeling en verwarring te stichten op artistieke wijze.
Al pratend waren we er eigenlijk al snel uit. We moesten het maar eens proberen. Het volgende plan werd opgevat: de klas zou een dans instuderen en die tijdens de drukte van de ochtendpauze tussen 10.10 en 10.25 in de centrale gang opvoeren te midden van de leerlingen en collega’s die op weg waren naar de diverse volgende lessen of de kantines.
Lotte en Sjoerd, toen al twee theaterdiertjes in de dop, maakten een choreografie en in het diepste geheim werd er in een gymzaal na school gerepeteerd. Uiteraard werd alles op film vastgelegd vanuit verschillende camerastandpunten en gemonteerd door Hans Westerbeek, een leerling waarmee we later in andere posts nog verder kennis zullen maken.
Wie de beelden van deze happening tijdens het les wisselen ziet zal kunnen beamen dat de hele act zeker iets ontregelends had. Collega’s met haast om naar hun lokaal te gaan proberen zelfs struikelend zich een weg te banen door de dansende meute en het publiek er omheen. Anderen blijven juist geamuseerd staan kijken. Ook de leerlingen reageren totaal verschillend. Alles bijeen een geslaagde verrassing, uitgevoerd door een zeer enthousiaste groep en geregistreerd en gemonteerd door een enthousiast filmteam.
Bekijk het filmpje van de enige echte eerste Ettense flashmob (maart 2003) rechtstreeks hieronder of op http://bit.ly/P8QXcH
Nog eens lachen met Monty Pyrhon? Silly walks ministry sketch:
http://www.youtube.com/watch?v=IqhlQfXUk7w
Wat de choreografen van toen van deze flashmob vandaag de dag doen zie je hieronder.
Lotte
Sjoerd
http://www.linkedin.com/in/sjoerdjoosen