Altijd leuk om van collega Richard Rokx een berichtje te krijgen.
Op woensdag 8 februari jl. kreeg ik van hem het volgende appje: ‘Vandaag, morgen en vrijdag schilderprojectje. Zin om te komen? Altijd welkom tijger!’
Wie mij kent weet dat zo’n invitatie niet aan dovemans oren gericht is.
Ik stond dus de volgende dag bij Richard in het tekenlokaal en trof daar een aantal geestdriftig en geconcentreerd penselende leerlingen aan.
De sectie tekenen (en natuurlijk de leerlingen) hadden van de rector de vraag gekregen om een kunstwerk te maken op de breedste achterwand van zijn kantoor. Ik zag de leerlingen in koppeltjes van twee ieder aan een groot schilderij bezig. Deze schilderijen zouden later samengevoegd, een wandversiering moeten worden voor de kamer van KSE-rector Jan van Heukelum.
Mavoleerlingen van collega Dave Roelands, Havoleerlingen van Richard, en Vwo-leerlingen van collega Ellis Learbuch, allemaal uit de bovenbouw en met tekenen in het pakket, waren druk bezig er iets moois van te maken.
Het ontwerp voor de wandversiering was van de hand van Julia van Lit, een van Richards leerlingen, die tevens een gesprekje had gehad met de rector om te kijken waar zijn belangstelling lag en waar hij graag elke dag op zijn werkkamer tegenaan zou willen kijken.
Wat er uit dit gesprek naar voren kwam was enigszins verrassend: KSE-rector Jan van Heukelum bleek een fervent snoekvisser te zijn. Mocht je je dus afvragen wat de reden was dat er zo’n vissenkop tussen de schilderingen opduikt dan weet je nu het antwoord.
Verder zie je in het ontwerp (wat later overigens hier en daar wat gewijzigd werd) twee handen van iemand die de touwtjes vasthoudt.
Wat ook meteen de aandacht trekt zijn de twee ‘ingelijste’ schilderijen die allebei een fraai voorbeeld zijn van ’trompe l’oeil’.
Het ene schilderij stelt een oog voor met een vinger die het onderste ooglid naar beneden trekt zodat we beter zien wat in het oog weerspiegeld te zien is: silhouetten van enkele voor Etten-Leurenaars bekende gebouwen en een standbeeld(je) gemaakt door oud-leerling Ron Dirven.
Het andere schilderij is een kopie van een werk van Pere Borrell del Caso uit 1874 met als titel ‘Ontsnappen aan kritiek’ (wellicht een stille wens voor veel schoolleiders). Dit schilderij is werkelijk voorbeeldig gekopieerd (met wat kleine wijzigingen) door de leerlingen.
De betekenis van de overige elementen zullen aan het licht komen als de hele puzzel, gevernist en afgewerkt, compleet tegen de wand van de rectorskamer zal zijn aangebracht. Vanzelfsprekend kom ik daar nog uitgebreid op terug als dat eenmaal gebeurd is.
Voor nu wil ik alleen maar zeggen: geniet van de foto’s hieronder die stap voor stap het uitgebreide proces tonen waardoor deze onderdelen voor de wandversiering gestalte kregen en natuurlijk petje af, een diepe buiging en grote complimenten voor deze leerlingen en hun begeleidende docenten!