‘Cirkel van het leven‘: het is in Etten-Leur een al langer lopend project zoals hier te lezen is.
De aanleiding: het afscheid van het oude gebouw van schouwburg en cultureel centrum de Nieuwe Nobelaer.
De slotmanifestatie en het definitief afscheid zijn op 25, 26 en 27 maart 2022.
Als laatste ode aan het oude gebouw wordt dan de theatershow ‘Cirkel van het leven’ opgevoerd. In een tocht door het schouwburggebouw dat binnenkort onder de slopershamer zal vallen, wordt in elke ruimte een thema uit het leven verbeeld door muziekgroepen, koren, toneel- en dansgroepen, gilden en vele anderen uit het plaatselijke culturele leven. Ook de Etten-Leurse middelbare scholen zijn van de partij: aan de finish van de tocht kun je een expositie bewonderen met schilderijen van leerlingen van de KSE en het Munnikenheide College.
De bijzondere locatie waar ‘Cirkel van het leven’ plaatsvindt , het cultureel centrum de Nieuwe Nobelaer in de afbraakfase, dus net voor de sloop, is een bewuste keuze en symboliseert de overgang van oud naar nieuw. De organisatie is in handen van Stichting Art2gether.
Net als bij de vorige edities van ‘Cirkel van het Leven’ in dit kader is de KSE ook hier weer prominent bij vertegenwoordigd. Na de ‘briefing’ in de Van Goghkerk zijn de bovenbouwleerlingen ( twee tekengroepen van Havo4 van collega Richard Rokx en een Vwo4-tekengroep van collega Ellis Learbuch) met het thema aan de slag gegaan. Op 9, 10 en 11 maart zijn in de theaterzaal van de KSE, die voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een reuze-atelier, de kunstwerken op grote panelen tot stand gebracht en uiteraard ben ik er een kijkje wezen nemen. Na de lange, lange coronaperiode was het een blij weerzien met mijn lieve collega’s Ellis en Richard.
Zoals op de foto’s hieronder te zien, is het thema ‘Cirkel van het leven’ uitgewerkt d.m.v. een aantal ‘citaten’ uit schilderijen van Vincent van Gogh, die destijds zijn carrière als beeldend kunstenaar in Etten begonnen is. Op de I-Macs in de tekenlokalen zijn met deze van Gogh-fragmenten n.a.v. de verschillende sub-thema’s zoals leven, dood, geboorte, spelen, etc. composities gemaakt waarvan de prints gebruikt werden als ondersteuning bij het schilderen. Van Gogh is overigens al menigmaal onderwerp geweest bij allerlei geslaagde teken- en schilderprojecten die op de KSE georganiseerd zijn in de loop der jaren zoals je hier kunt zien.
Hieronder een impressie van de ‘making of’. Hoe uiteindelijk de werken geworden zijn (Werkelijk schitterend kan ik nu al zeggen, de resultaten zijn echt boven verwachting!) moet iedereen maar zelf komen bekijken tijdens de grote happenings in het weekend van 25, 26 en 27 maart, waarvan al een aantal tijdsloten zijn uitverkocht en waaraan ik uiteraard straks in mijn blog ook aandacht zal besteden.
Voor bewegende beelden van deze enthousiast schilderende leerlingen kun je hier klikken.