De KSE heeft vanaf het begin dat er sprake was van computers voorop gelopen in computeronderwijs. Broeder Franciscus, een collega wiskunde, heeft destijds in de jaren 80 pionierswerk verricht in een lokaal dat toen volledig ingericht was met Commodore-64 machines.
Bij de opkomst van de PC, en met name de multimedia apparaten, zagen mijn collega’s tekenen en ondergetekende al snel de mogelijkheden hiervan in ons onderwijs. De rest is geschiedenis: er werden websites, filmpjes, schoolexamens, centrale examens, werkstukken, tekeningen en nog veel meer zaken op de computer gemaakt en dat met veel succes: het heeft de KSE beslist geen windeieren gebracht qua geldprijzen en publiciteit!
Was ik daarmee nu een computerdeskundige? Welnee. Wèl wist ik wat er met diverse programma’s en op internet zoal mogelijk was, maar voor de echte technische zaken heb ik altijd mogen rekenen en vertrouwen op de kennis en expertise van mijn leerlingen. Eén daarvan is Yvo Jolie die in 2012 deze blog voor mij ontworpen en gebouwd heeft. Na ongeveer 8 jaar bloggen en bijna 600 afleveringen verder, mocht dit weblog wel eens een nieuw fris jasje krijgen.
In goed overleg met webmaster Yvo is dat er nu van gekomen zoals je ziet. Ik hoop dat het nieuwe jasje een ieder zal bevallen! Hij wilde er trouwens ook nog wel wat over kwijt:
“Tsjonge, het was me een karwei maar het zit er eindelijk op! Zoals je kan zien is er veel veranderd. De oude site voldeed echt niet meer; dat komt onder andere door vernieuwende technologie, we bekijken tegenwoordig meer websites op onze telefoon dan op de computer.
Maar eerlijk is eerlijk, mijn originele ontwerp deugde ook niet; hoe kan een tekendocent nou een site hebben zonder plaatjes op de homepage? Dat is vanaf nu dus anders. Sommige elementen zitten op een ander plekje, er zijn functies toegevoegd en andere functies zijn juist verdwenen. Maar ik hoop dat Sjaak, en de bezoekers van deze site, er veel plezier van (gaan) hebben.
Ik heb in ieder geval mijn best gedaan, maar mocht er iets niet werken, laat het vooral weten!”
De foto van mijn, toen nog, jonge kop is afkomstig uit een serietje foto’s die destijds (in 1976-1977 dacht ik) in een VWO4- klas tijdens een les linoleum snijden en drukken gemaakt is door mijn toenmalige leerling Cor van Gastel, die het via de kunstacademie in Breda waar hij als fotograaf afstudeerde, gebracht heeft tot algemeen erkend en befaamd professioneel fotograaf in Amsterdam.
De leerlingen zijn hier bezig aan een lino met drie kleuren met als thema en uitgangspunt ‘insect’. Het is de bedoeling om uit een tekening naar de waarneming van zo’n diertje, in te zoomen op een detail naar keuze en daar een zelf gekozen kleurstelling op los te laten. Voor elke kleur moet er een ‘drukvorm’ zijn, maar die kun je uit één plaatje linoleum snijden. Hieronder zie je hoe dat proces verloopt en tevens wat resultaten van zo’n les lino-en!