Nèt voor de afgelopen carnavalsvakantie werd ik gebeld door mijn goede oud-collega biologie Maarten Bicknese. Hij was langs het oude brugklasgebouw aan de Kerkwerve gefietst, en had gezien dat men begonnen was aan de sloop van het gebouw. Toen hij naar binnen keek zag hij dat de muurplaten verwijderd waren, die jaren geleden bij een verbouwing bevestigd waren vóór de wandschildering van kunstenaar en oud-collega tekenen Jan van den Brink.
In de jaren van de desbetreffende verbouwing vond men Jans monumentale schildering ‘uit de tijd’ en ‘niet meer tot de verbeelding van de toenmalige brugklasser sprekend’ . Daar zat natuurlijk wel wat in maar ik vond het toch wel jammer dat zo’n kunstwerk zomaar moest verdwijnen. Aanvankelijk was het plan de schildering weg te sauzen, maar op mijn advies en dringend verzoek aan de schoolleiding werd destijds besloten er wandplaten voor te bevestigen, hopend op betere tijden waarin de waardering voor het werk weer wat groter zou zijn.
Die tijden zijn niet meer aangebroken, sterker nog, het hele gebouw wordt thans dus met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor huizen.
Maarten was bang, zo liet hij telefonisch weten, dat het kunstwerk bij de sloop zou verdwijnen zonder nog vastgelegd te zijn. Ik kon hem gelukkig gerust stellen: na dit onderwerp een tijdje geleden aangekaart te hebben bij de schoolleiding, had men me verzekerd de muurschildering te fotograferen voordat de slopershamers zouden toeslaan.
Dat bleek na verificatie te kloppen en KSE-medewerker PR en Communicatie Diede van Gorp was zelfs zo lief de desbetreffende foto’s, gemaakt door brugklasconciërge Cees Boot, naar me door te sturen zodat ik ze samen met nog een foto uit de oude doos (1957), in deze post met jullie kan delen.
De schildering van Jan stamt nog uit de tijd dat in het brugklasgebouw gebruikt werd als ULO voor de Ettense meisjes en de pensionaires van kostschool het Withof, gerund door de zusters Franciscanessen.
De school stond toen (van 1957 tot 1968) bekend onder de naam ‘Regina Nostra’ (Onze Koningin: Maria dus) en zo is Maria ook te zien op Jans schilderij, tronend met het kindje Jezus staand op haar schoot als een mini-koninkje, tussen de leerlingen van de ULO die met allerlei zaken bezig zijn die je op school nu eenmaal doet en leert, dit alles sterk gestileerd in de herkenbare vijftiger jaren stijl waarin Jan van den Brink toen werkte.
Als je de foto’s bekijkt zie je dat de schildering de tand des tijds goed doorstaan heeft. De enige ‘ongerechtigheden’ zijn de sporen van het hout waartegen de wanden bevestigd zaten.
Zoals te zien is heeft Jan de schildering rechtstreeks op het metselwerk aangebracht waardoor het onmogelijk is om het werk te behouden. We zullen ons dus na de sloop moeten behelpen met de foto’s…
In de carnavalsvakantie en de week erna ben ik nog even poolshoogte wezen nemen om wat foto’s te maken bij het gebouw wat straks plaats gaat maken voor een klein woonwijkje. Dit project, met 18 nieuwbouwwoningen heet heel toepasselijk ‘De Leermeester’.