Ik heb hier al eerder verslag gedaan over verschillende locaties van de KSE, verspreid over heel Etten-Leur. Toen op het eind van schooljaar 1973-1974 de nieuwbouw bijna klaar was moest het schooljaar daarop gestart worden in dat nieuwe gebouw.
Alvorens in januari 1975 de nieuwbouw van de KSE aan de Stijn Streuvelslaan officieel geopend werd, werden er vanaf het begin van dat nieuwe schooljaar (1974-1975) al les gegeven aan de bovenbouw in dìe leshuizen die toen reeds klaar waren.
Voordat het echter zover was zou zich een logistieke operatie voltrekken die, volgens mij, vandaag aan de dag niet meer mogelijk zou zijn…
Twee verhuisklussen zouden moeten worden geklaard: de spullen van de brugklas moesten vanaf locatie Poppelaan naar de Kerkwerve, vanaf de gebouwen aan de Bisschopsmolenstraat moest verhuisd worden naar de nieuwbouw aan de Stijn Streuvelslaan.
Tegenwoordig zou een groot verhuisbedrijf ingehuurd worden en zou alles door vaklui in grote containerwagens overgebracht worden. In de zomer van 1974 echter, vlak voor de grote vakantie, werd de verhuizing door de leerlingen zelf gedaan: van brugklasser tot PA-student (de pedagogische Academie Het Withof maakte toen nog deel uit van de KSE) iedereen werd ingeschakeld om ieder naar eigen kracht en kunnen allerlei huisraad, lessenaars, krukken, stoeltjes, dozen met van alles en nog wat,vanuit de diverse locaties (Bisschopsmolenstraat en Poppelaan) naar de nieuwe gebouwen aan de Stijn Streuvelslaan of naar het brugklasgebouw aan de Kerkwerve te transporteren.
Lopend, op fietsen, brommers, bakfietsen, auto’s, vrachtwagens. Het werd een logistieke operatie die zijn weerga niet kende en naar mijn weten uniek voor Nederland was. En geloof het of niet: alles kwam uiteindelijk heelhuids over, mede dankzij het organisatorisch brein achter deze mega operatie brugklas conciërge Jan Roovers en vanwege het feit dat er voor elke leerling na het transport een Mars klaar lag. Sommigen hebben 14 keer een item naar de gewenste bestemming gesjouwd en even zoveel Marsen gescoord! Voor mij was dit als begeleider een unieke ervaring: nooit zoiets meegemaakt, nooit zoiets gezien.
Ook voor oud-leerling Colette van der Wal die er toen bij was, was deze expeditie iets wat nog steeds in haar geheugen gegrift staat zo mailde zij me onlangs: ‘Ik herinner me nog heel goed het gezeul met meubilair over straat van Withof naar hoofdgebouw. Een lange slinger kinderen die zich chaotisch voortbewoog tussen de twee locaties. Dat de tafels en stoelen heel zijn overgekomen mag een wonder heten.’
En zo is het maar net. Wiskunde-collega Broeder Franciscus, een voortreffelijk fotograaf, heeft de hele operatie samengevat. Hieronder het eerste gedeelte van zijn reportage. Let op de prachtige zeventiger jaren kledij en dito kapsels! Wat ook opvalt: op alle daken staan nog tv-antennes!
Binnenkort nog veel meer foto’s van deze buitengewone logistieke exercitie.