Vorig jaar (2024) mochten jonge tekentalenten tussen de 10 en 14 jaar hun allerbeste tekeningen opsturen om mee te dingen naar een plek bij talententraject ‘De Nieuwe Vincent’. Dit talententraject biedt ruimte aan jongeren met een passie voor tekenen, die ook nieuwe technieken willen leren en zich verder willen ontwikkelen op tekengebied.
De Nieuwe Vincent 2024 startte naast Zundert, Tilburg en Nuenen dat jaar ook voor het eerst ook in Etten-Leur. Cultuurhuis De Nobelaer sloot aan als vierde locatie waar 15 jongeren deelnamen aan dit talententraject.
Inmiddels is De Nieuwe Vincent 2024 afgesloten zoals je kon zien en lezen in mijn eerste blog van 2025. Daarin liet ik de collecties zien van de 15 deelnemers. Vandaag zoomen we wat verder in op de activiteiten die in het kader van dit project ontwikkeld zijn en de eindresultaten die daarbij gerealiseerd werden.
Allerlei aspecten van tekenen en schilderen kwamen tijdens ‘De Nieuwe Vincent’ aan de orde.
Er waren workshops stilleven schilderen waarbij de leerlingen aan de slag gingen met zonnebloemen, net zoals Vincent van Gogh destijds in Arles met al zijn versies van vazen met zonnebloemen zoals je hier kunt zien. Hieronder de beelden van enthousiast werkende leerlingen en enkele resultaten, waarbij vooral de verschillende manieren van benadering van het stilleven opvalt.
Uiteraard beschikten de deelnemers ook over een map waarin zij hun werkstukken konden bewaren en was een van de opdrachten deze mappen te voorzien van een fraaie decoratie zoals hieronder te zien is op een drietal foto’s.
Vanzelfsprekend was er ook een workshop gewijd aan portret schilderen. Onder leiding van kunstenaar Daphne Schrijver, ging men aan de slag n.a.v. foto’s om zich te verdiepen in de geheimen van het portret.
Bij de opdracht “Klein maar fijn” was het de bedoeling om in te zoomen op een onderdeel van het gezicht en hiermee iets interessants te doen. Het mocht er fabelachtig en surrealistisch uit komen te zien of juist heel abstract. Daarin kregen de deelnemers de volledige vrijheid. Hieronder een aantal resultaten.
Er waren nog veel meer opdrachten en activiteiten binnen dit traject. Zo waren er nog excursies naar o.a. Breda en Den Bosch en nog wat andere teken- en schilderopdrachten. Wil je alle workshops zien die de deelnemers aan dit fraaie project gevolgd hebben, klik dan op deze link.De nieuwe Vincent is een prachtig project waarvan ik hoop dat het een jaarlijkse traditie wordt. Niets ten nadele dus van dit project. Wat ik me echter afvraag is of het wedstrijdelement gehandhaafd moet worden. De leerlingen die deelnamen kwamen uit de laatste groep van het basisonderwijs (groep 8) en pakweg het derde leerjaar van het middelbaar onderwijs. De oudste deelnemers hadden dus qua motorische vaardigheid en artistieke ervaring van meer tekenlessen daardoor een meer gevorderde en verder otwikkelde teken- en schilderhand dan de jonkies uit het basisonderwijs. Wil je uit zo’n deelnemersveld eerlijk een winnaar kiezen dan lijkt me dat het leeftijdsverschil en het surplus aan ervaring altijd in het voordeel zal zijn van de oudere deelnemers. Wellicht voor de organisatoren iets ter overdenking.