Wat zou het jammer zijn als de grote hoeveelheid materiaal die ik in de loop van mijn loopbaan als docent tekenen verzameld had verloren zou gaan. Het betrof honderden dia’s, krantenknipsels, filmpjes, video opnames, verslagen en nog veel meer van werkstukken van leerlingen, allerlei projecten, wedstrijden en nog veel meer.
Maar in 2012 toen ik met pensioen ging en het materiaal online begon vast te leggen in dit blog had ik niet durven dromen dat ik het meer dan 12 1/2 jaar vol zou houden en dat we nu inmiddels meer dan 800 afleveringen op dit blog online hebben staan. De exacte datum was 12 maart jl. en die is alweer even voorbij maar omdat ik denk dat dit al een respectabele leeftijd is voor een vluchtig medium als een blog op internet, wilde ik er toch even aandacht aan besteden.
Ik doe dat door hier nog even iets de allereerste post die ik destijds publiceerde te laten zien. Dat bericht ging over het laatste ‘grote’ project voorafgaand aan mijn pensioen, wat ik samen met mijn collega’s Michiel en Richard, stagiaire Angela (thans collega CKV op de KSE) en een aantal leerlingen uit de bovenbouw mocht ondernemen tijdens de activiteitenweek 2012. Het betrof een tweetal poorten voor CUMEL (Culturele Manifestatie Etten-Leur) 2012 voor het festivalterrein waar de diverse activiteiten zouden plaatsvinden. Hieronder foto’s van de schetsen, de totstandkoming van de poorten en hun opstelling op het Etten-Leurse Raadhuisplein en de Markt. Een powerpointpresentatie van dit project is onder deze link te vinden.
In de loop der jaren zijn, behalve schitterende werkstukken, gemaakt bij tekenopdrachten door leerlingen van alle streams en leerjaren, tijdens lessen en eindexamens, vele projecten voorbij gekomen zoals het roemruchte tunnelproject uit 1986, de befaamde ThinkQuest-wedstrijden, plaatselijke manifestaties als Cumel en Van Gogh leeft, het grote billboardproject ‘Van Gogh langs de weg’, de intensieve en unieke samenwerking met Mytylschool De Schalm uit Breda, en nog veel meer moois.
Dit alles was niet mogelijk zonder de waardevolle bijdragen van mijn huidige KSE-Kunst-collega’s , mijn formidabele oud-leerlingen die mij hun op de KSE-gemaakte werkstukken opstuurden, mijn onvolprezen oud-leerling en webmaster Yvette Jolie die de site ontwierp en onderhoudt,en de KSE zelf, die al die jaren de hostingskosten voor haar rekening nam.
Zolang mijn gezondheid het toelaat hoop ik hiermee nog even door te mogen gaan en aangenaam en leerzaam lees- en kijkvoer te maken plus een inspiratiebron te mogen blijven voor iedere belangstellende in de beeldende kunstvakken en voor collega’s, leerlingen en oud-leerlingen!