Via mijn altijd attente buurvrouw Ans hoorde ik van project ‘De nieuwe Vincent’ waar haar kleindochter Lyve aan deelnam. ‘De Nieuwe Vincent’ is een initiatief van Vincents Tekenlokaal Tilburg en wordt georganiseerd in samenwerking met Van Gogh Village Nuenen, Vincent van GoghHuis Zundert, Cultuurhuis De Nobelaer in Etten-Leur en wordt gesteund door de Provincie Noord-Brabant. Dit jaar doen dus kinderen uit alle Brabantse ‘VanGoghlocaties’ hieraan mee.
Lyve, dit schooljaar van start gegaan op de brugklas van de KSE, was dit najaar één van de 15 uitverkozen deelnemers aan het talentontwikkelingsprogramma ‘De nieuwe Vincent’ voor meisjes en jongens van 10 t/m 14 jaar met een passie voor tekenen.
Aan de hand van het leven en werk van Van Gogh leren kinderen van 10 tot 14 jaar nóg beter de kneepjes van het vak. Voor deze editie schreven 35 kinderen zich in met enkele eigen werken waaruit 15 gelukkigen voor deelname aan het project geselcteerd werden. Zij volgden bijna een half jaar lang in de weekends een afwisselend en inspirerend programma met tekenlessen, masterclasses en excursies. Daarmee konden ze hun talent verder ontwikkelen, een eigen signatuur ontdekken en bouwen aan een portfolio. Ze werden daarbij begeleid door docenten en autonome kunstenaars.
Zondag 22 december jl. werd Vera uitgeroepen tot De Nieuwe Vincent Etten-Leur 2024 door de vakjury, bestaande uit Wim Staessens (directeur van De Nobelaer), Betty Witteveen (oud beeldend docent), Kim Simons (beeldend docent) en Denise Vervuren (beeldend docent en coördinator van De Nieuwe Vincent Etten-Leur).
Uit het juryrapport: “De vakjury ziet Vera als een talentvolle en veelzijdige kunstenaar met gedetailleerd en veelzijdig werk, met sterke portretten en experimenten, zoals het stilleven met de schedel in felle kleuren. Haar gevarieerde werk, behulpzaamheid en onderzoekende houding tonen haar zelfdiscipline en talent.”
Er waren ook nog twee eervolle vermeldingen te geven: die van ‘Mooiste map’ (Soraya) en ‘Mooiste portret’ (Lise).
En wat buurvrouw Ans haar kleindochter Lyve van dit project geleerd heeft?
,,Ik heb vooral veel opgestoken van de overige deelnemers. Van de docenten krijg je veel tips, maar hoe anderen werken vond ik nog veel inspirerender. Iedereen heeft een eigen stijl, dat is leuk. Ik teken zelf altijd heel erg in detail, maar ik zag anderen bijvoorbeeld veel grover tekenen. Dat heb ik geprobeerd en dat werkte ook supergoed, dus dat ga ik vanaf nu ook zeker gebruiken.”
Het werk van alle 15 deelnemers was tot 5 januari te zien in Cultuurhuis De Nobelaer.
Uiteraard ben ik daar wezen kijken en heb daar de expositie gefotografeerd.
Hieronder het werk van de 15 deelnemers en een impressie van de opening. Binnenkort kom ik zeker nog een keer terug op dit fraaie initiatief en het mooie werk wat het heeft opgeleverd!