Aan het begin van de vakantie kreeg ik de beschikking over het foto- en documentenarchief van de Etten-Leurse toneelgroep Feste die vanaf 1978 ruim 10 jaar een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan het Etten-Leurse culturele leven met toneelstukken van hoog niveau.

Dit waardevolle archief  werd mij toevertrouwd door mevrouw Laetantia Vanderstar, partner van Ad Schrauwen, enthousiast  lid vanaf het eerste moment van Feste en in Etten-Leur bekend als o.a. de bespeler van de grote trom bij  het roemruchte carnavalsorkest de Dsjokkies en van  talloze andere activiteiten. Helaas is Ad in november 2021 plotseling overleden maar hij liet o.a. een rijkgevulde doos met vele mappen met foto’s, programmaboekjes, krantenknipsels en andere documenten over deze toneelgroep na.

Ad in een van zijn vele rollen voor Feste

Ad in een van zijn vele rollen voor Feste

Feste was een theatergezelschap, voortgekomen in 1977 uit de toenmalige vaste kern van de toneelgroep van de KSE, ‘mijn’ school die in die jaren al een uitstekende reputatie op het gebied van schooltheater had opgebouwd onder de bezielende leiding van collega, goede vriend en regisseur  Ad Bierbooms. Ik heb hier al eens beschreven hoe ik er in 1976 bij was op landgoed de Koekoek bij Pieter en Hetty Mol toen de eerste oprichtingsbesprekingen gevoerd werden. Hieronder in het eerste plaatje met de tekst van Pieter Mol lees je hoe de verdere ontwikkelingen daarna verliepen die leidden tot de oprichting van dit toneelgezelschap.
Hoe de eerste productie “Yerma” waarvoor ik de decors mocht ontwerpen een eclatant succes werd waarmee de naam van Feste meteen gevestigd was in Etten-Leur hoop ik binnenkort uit de doeken te doen.

Linksom of rechtsom is de relatie tussen Feste en de KSE steeds in stand gebleven. In de eerste jaren van het bestaan van Feste waren er vaak (oud-)leerlingen en  collega’s die, gecast door Ad Bierbooms, hun rol speelden in de verschillende producties. Later werd dat wat minder maar de programmaboekjes bekijkend zie je toch steeds weer bekende namen uit het ‘KSE-milieu’ opduiken.
Voor wat betreft de decors: bij de eerste twee voorstellingen was ik daar nog bij betrokken, in de latere jaren heeft mijn goede vriend en collega KSE-tekendocent Kees Lauwen op voortreffelijke wijze dat stokje overgenomen. Ook de vormgeving van het programmaboekje en de posters kwam daarbij onder zijn hoede.
Over dit alles uiteraard later meer!

Hieronder afbeeldingen van de programmaboekjes van  stukken die Feste in de loop der  70-er en 80-er jaren gespeeld heeft en waaraan ik de komende tijd meer aandacht  hoop te  besteden!
In het archief van Ad trof ik ook nog een artikel uit 1988 aan over gestarte repetities voor het  toneelstuk ‘Meneer Puntila en zijn knecht Matti‘ van  Bertolt Brecht, maar vond daarover geen ander materiaal. Ik neem dus aan dat tijdens de repetitieperiode besloten is deze productie te staken en Feste te ontbinden….
We mogen dus aannemen dat Feste van 1977 t/m 1988 een belangrijke bijdrage aan het Etten-Leurse culturele leven geleverd heeft!

Ik hoop dat ik met een serie blogs over Feste de komende tijd dit gezelschap weer een beetje op de kaart te zetten.
Tevens is deze serie blogs bedoeld als hommage en als nagedachtenis aan Ad Schrauwen die vanaf het begin verbonden was aan Feste en alles zo goed heeft bewaard en nagelaten.

Over het ontstaan van Feste

Over het ontstaan van Feste

1978

1978 Yerma

1979

1979 Schuld en boete

1980

1980 De  muizenval

1983

1981 De vrouw in de ochtend

1982

1982 De Spaanse hoer

1983, Je kunt het niet meenemen

1983 Je kunt het toch niet meenemen

1984

1984 De terugkeer van de rijke dame

1985

1985 Alles voor de tuin

1986

1986 Tramlijn begeerte

1987

1987 Mijn zoons

1988

1988 De miraculeuze come-back van Mea L.Loman

Reacties op “Toneelgroep Feste ontrukt aan de vergetelheid”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Riet van der Aa via FB:
    Ook mijn man was daar lid

    Sjaak Jansen op 2 september 2024 om 09:58 uur.

  2. Jacqueline Kleijer via FB:
    Wat ontzettend leuk! In die van 1982 mochten Marjolein Martens-dulfer ik plus nog meer kinderen meedoen. Dat heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten. Met de geweldige mevr. Manders in de hoofdrol.

    Sjaak Jansen op 2 september 2024 om 09:59 uur.

  3. Jany Janssen via FB:
    Zoals gewoonlijk hang ik aan je lippen Sjaak Jansen goede
    morgen.

    Sjaak Jansen op 2 september 2024 om 10:00 uur.

  4. Laetantia Vanderstar via de mail:
    Goedemiddag Sjaak, wat een super artikel.
    Ik ben zo blij dat ik op onze stoffige zolder alles mooi in een doos kon doen. Is zijn enthousiaste niet voor niets geweest.
    Dank je wel.

    Sjaak Jansen op 4 september 2024 om 17:11 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren