Voormalig burgemeester van Etten-Leur Frank Houben is afgelopen week overleden. Houben vervulde dit ambt tien jaar lang van 1977 t/m 1987. Daarna werd hij commissaris van de Koningin in Brabant en verkaste hij van Etten-Leur naar Vught. Tot 2003 heeft hij dit anbt vervuld tot tevredenheid van opvallend veel mensen. Ook in Etten-Leur heeft men nog de beste herinneringen aan hem. Houben is 84 jaar geworden.
Ook ik heb regelmatig met burgemeester Houben te maken gehad. In 1977 zag ik hem voor het eerst in die functie toen hij, gekleed in boerenkiel en met een petje op, acte de présence gaf op een van de befaamde carnavalsfeesten in de overdekte veemarkthal.
In 1978 werd ik samen met een aantal leerlingen en met rector Tini van den Dungen en mijn collega’s Zuster Maria Virgo en Jan van den Brink op het Gemeentehuis ontvangen. Daar werd aan de burgemeester het eerste exemplaar van een boekje aangeboden, uitgegeven t.g.v. het 10-jarig bestaan van de KSE, en volgetekend door de aanwezige leerlingen: ‘Etten-Leur, de plaats waar wij wonen’. Een bijzondere gebeurtenis voor mij, mijn collega’s en onze leerlingen waarbij Houben zich een gastvrij gastheer toonde.
In mei 1986 kruisten onze wegen zich alweer! Bij een expositie van een van mijn eerste examengroepen Havo in de VTB galerie, een initiatief van autobedrijf Van Tilburg-Bastianen met toen nog een vestiging in Etten-Leur, was Houben bereid de opening te verrichten. Tijdens deze druk bezochte opening, muzikaal opgeluisterd door een combo van leerlingen, deed de burgemeester twee suggesties. Het zou leuk zijn als de Gemeente jaarlijks een kunstwerk van een leerling aan haar kunstcollectie zou mogen toevoegen èn, toen kwam de uitdaging: zou het niet aardig zijn om de twee fietstunnels onder de A 58 die Etten-Leur destijds in tweeën spleet op te vrolijken met muurschilderingen en graffiti? Mijn baas, rector van den Dungen die naast mij stond op dat moment stootte mij aan en siste in mijn oor: ‘dat moeten we doen, Sjaak!’
Aan beide verzoeken werd voldaan: bij de overhandiging van het eerste KSE-schilderij (een mooi werk van Liesbeth Bos) ging het licht op groen voor wat in Etten-Leur bekend zou worden als ‘het Tunnelproject’.
Zowel tijdens de voorbereidingen als bij de uitvoering van dit spectaculaire tregelmatig telefonisch en persoonlijk contact waarbij ik Houben leerde kennen als zeer betrokken, erg benaderbaar en warm en vriendelijk. Tijdens de uitvoering van het project waarvoor hij met een ‘eerste streek’ de openingshandeling verrichtte, kwam hij regelmatig kijken en werd hij spontaan vereeuwigd op een van de tunnelwanden door Erwin de Hart.
Na afloop van dit geslaagde grote grafittiproject mochten we in december 1986 samen daar nog een keer op terugkijken in het programma ‘de Ideeënbank‘.
De hele uitzending, vanaf 1.52 het Tunnelproject!
In januari 1987 was er in de VTB galerij een expositie ter afsluiting van het Tunnelproject. Kort voor de opening hiervan was duidelijk geworden dat de schilderingen in de tunnel helaas de winterse kou niet zouden overleven en begonnen af te bladderen. Ook nu opende burgemeester Houben de tentoonstelling waarbij hij verzekerde dat de schilderingen behouden zouden worden en dat daartoe maatregelen genomen zouden worden. Helaas voor ons werd hij in datzelfde jaar benoemd tot Commisaris van de Koningin en vertrok hij naar het Bossche Provinciehuis, waardoor zijn stuwende kracht achter het Tunnelproject wegviel en de tunnelschilderingen steeds verder in verval raakten….
Ondanks deze voor iedereen teleurstellende afloop kijk ik nog steeds met veel genoegen en respect terug op de samenwerking en contacten met Frank Houben, die ik mocht leren kennen als een zeer aimabel, toegankelijk, belangstellend en vriendelijk mens met een open oog en een open hart: hij was voor Etten-Leur een warme burgervader!
Ik wens zijn familie veel sterkte met dit zware verlies. Moge hij rusten in vrede.