In de loop der jaren hebben diverse gerenommeerde Nederlandse popgroepen de KSE met een concert vereerd. Zo heb ik al aandacht besteed aan de optredens van Kayak, Bart Peeters en The Radio’s en Di-Rect. Vandaag het verhaal uit 1982 over het concert van een toen nog piepjonge Frank Boeijen en zijn Groep.
Op 1 januari 1980 wordt de Frank Boeijen Groep (FBG) officieel opgericht. De ambitie is vanaf het begin duidelijk: met Nederlandstalige popmuziek het land veroveren. Probleem is dat pop in je moers taal destijds nog niet echt populair is. Daarvoor moet er hard en gemotiveerd gerepeteerd worden, vindt Frank. In de zomer wordt er een eerste democassette gemaakt, die bij platenmaatschappij Telstar (van Johnny Hoes) terecht komt. Hoes is geïnteresseerd; hij heeft ook al Doe Maar onder contract. Begin 1981 gaat de Groep de studio in. Van de eerste langspeelplaat ‘Frank Boeijen Groep’ wordt ‘Transport uit Bangkok‘ op single uitgebracht, maar het is de achterkant ‘Verjaardagsfeest‘ die door de bekende dj Frits Spits wordt opgemerkt. Regelmatig is dat nummer te horen in zijn programma ‘De Avondspits‘ en op maandag 22 juni 1981 verkozen tot de 149e NOS Steunplaat van de week op Hilversum 3 en dat resulteert in een plaatsje in de Tipparade van de Nederlandse Top 40.
Het is in deze beginperiode dat de Frank Boeijen Groep langzaam succes en bekendheid begint te krijgen en in november 1982 een concert zou verzorgen in de aula van de KSE. Schoolkrantredacteur Olaf van Gorp schreef daarover:
Woensdag 17 november was min of meer een bijzondere datum in de geschiedenis van de KSE, en wel met betrekking tot de zogenaamde schoolconcerten. Ditmaal eens niet iemand op het podium met twintig verschillende toetertjes die allemaal moeten worden.
Neen! Deze keer een heuse popgroep op de KSE! We werden vereerd met een optreden van de Frank Boeijen Groep!
Overigens een zeer goed initiatief, mijns inziens zeker voor herhaling vatbaar.
Olaf schrijft verder helaas niet zo heel veel over het optreden zelf, behalve dat hij het een goede show vond, al was het naar zijn smaak een beetje overdreven. Wie zijn volledige artikel wil lezen zoals het destijds in het (toen naamloze) schoolblad stond, verwijs ik graag naar de plaatjes hieronder. Het artikel bevatte tevens informatie over de groep zelf, geciteerd uit de info die aan de schoolkrantredactie verstrekt was, maar zoals je zult kunnen lezen, dat is een hoop ‘ludieke’ en maffe flauwekul, waarschijnlijk tot stand gekomen in de weednevelen die destijds de groep omringden.
Wat ik me nog weet te herinneren van deze gedenkwaardige avond was dat het geluid (zeker voor die tijd toen we nog niet zoveel gewend waren) overweldigend hard stond afgesteld wat de verstaanbaarheid van de Nederlandse teksten bepaald niet ten goede kwam (verstaanbaarheid zou overigens later voor Boeijen toch wel vaak een puntje van kritiek worden). Collega Pieter de Jong, destijds begeleider van het Mavo-leerlingenbestuur en in die functie aanwezig bij het concert daarover: ‘Als ze in het Russisch gezongen hadden in plaats van in het Nederlands had ik het ook geloofd’.
De groep kwam in deze bezetting naar de KSE:
Frank Boeijen: zang en gitaar
Will Theunissen: sologitaar
Nels Busch: basgitaar
Henk Wanders: drums
Jos Haagmans: toetsen
Hieronder wat foto’s van het concert in de aula, enkele foto’s backstage waar het ook erg gezellig was na afloop, en een clipje uit 1981 met een live uitvoering van ‘Verjaardagsfeest’.