Godfried Bomans schreef het in 1939, leerlingen van de brugklas van de KSE voerden het met Kerst in 1969 en in 1970 op in de aula van het (inmiddels afgebroken) brugklasgebouw aan de Kerkwerve onder regie van Ad Bierbooms als kerstviering. We duiken een heel eind terug in de tijd en in de geschiedenis van de KSE.
Van oudsher heeft de KSE, zolang ik er werkte, een traditie van Kerstvieringen, zowel voor de leerlingen als voor de docenten. Het was een mooie traditie waaraan ik ook een paar keer heb mogen meewerken. Deze vieringen (waaronder ook diverse kerstmusicals, daarover wellicht een andere keer) vonden plaats in de aula/theaterzaal van de school.
Voordat de KSE over deze ruimte beschikte moest men het doen op andere locaties zoals in 1969 en 1970 voor de brugklassers in de aula annex overblijfruimte van het gebouw aan de Kerkwerve. In 1969 en 1970 werd daar vlak voor het begin van de kerstvakantie het toneelstuk ‘De nieuwe kerststal van de pastoor’ opgevoerd door brugklassers om hun collegaatjes (en wellicht ook de docenten) alvast in kerststemming te brengen.
Het was nogal behelpen als je op het toneel van de ‘aula’ van het brugklasgebouw een viering of een presentatie wilde houden of een toneelstuk opvoeren. In het gewone alledaagse leven fungeerde het podium, gescheiden door een beweegbare harmonicawand van de rest van de ruimte namelijk als docentenkamer.
In mijn beginjaren als tekendocent op de KSE heb ik daar de nodige tijd doorgebracht omdat mijn meeste lessen toen op de brugklas waren: een prima manier om in deze overzichtelijke omgeving ‘erin te komen’ en wat te wennen aan de sfeer van zo’n grote school, zeker vergeleken bij wat ik gewend was op het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch, een kleine categoriale school waar ik inmiddels bijna alle leerlingen kende en waar ik toen ook nog les gaf.
Deze docentenkamer moest dus elke keer ontruimd worden als er wat te doen was waarvoor men het podium nodig had.
Het stuk waar het vandaag over gaat is in 1939 geschreven door de bekende schrijver Godfried Bomans en duurde ongeveer 20 minuten.
Het gaat over een dorpspastoor die, om zijn huishoudster te verrassen een nieuwe kerststal heeft aangeschaft. Beiden brengen vervolgens de kerststalfiguren in de bekende groepjes (engelen, herders, koningen, de Heilige Familie) op het toneel waarna elk groepje vervolgens een kort humoristisch praatje met elkaar maken met die kenmerkende droge ‘Bomansiaanse’ humor.
Wil je zelf in kerstsferen geraken lees dan hier de integrale tekst van het toen opgevoerde stuk.
Hele mooie Kerstdagen, een gezond en hoop- en vredevol nieuwjaar, een relaxte kerstvakantie en graag tot maandag 9 januari in dat nieuwe jaar. voor weer een serie nieuwe blogberichten!