Enige tijd geleden heb ik een blog gewijd aan mijn oud-leerling Jack Nouws. Het ging nu eens niet over wat leerlingen tijdens hun KSE-tijd zoal presteren op artistiek gebied, maar in dit geval hoe Jack, als spin in het web, een aantal makkers uit de KSE-tijd om zich heen verzamelt om gezamenlijk tot allerlei artistieke initiatieven te komen.
Je kon je destijds inschrijven voor een abonnement op Common Fish Products, een van de initiatieven die Jack in het begin van de jaren tachtig ontwikkelde: tien keer per jaar kreeg je voor een bescheiden bedrag post: boekjes met korte verhalen, gedichten, plaatjes, foto’s, folders of ansichtkaarten. Het betrof ware mail-art die, zoals hieronder te zien is, op zijn zachtst verrassend genoemd kon worden. Ik was een tijdje abonnee en had nog wat materiaal uit die tijd bewaard (helaas niet alles…) waarvan hier de tweede en laatste serie.
Ze bestaan nog steeds: 1 in 3 mini’s, kleine advertenties in de Volkskrant, Trouw en Het Parool waarin van alles werd aangeboden in allerlei categorieën. Er waren ook contactadvertenties en advertenties waarin mensen die elkaar in een flits op station, trein of anderszins gezien hadden en waarbij een van hen, die dacht dat er mogelijk een vonk was overgeslagen, contact zocht via zo’n kleine annonce. Vandaag de dag gaat dat allemaal via sociale media, maar toen waren, met name in de weekends, de advertentiepagina’s van alle kranten ruimschoots gevuld hiermee.
Reden waarom Jack rond dit onderwerp een parodie maakte bestaande uit onderstaande serie kaarten:
Ook werkt hij samen met fotografen als Cor van Gastel of nam hij zelf de camera ter hand.
Een hele navrante foto is wel deze: ‘Objet trouvé’, die genomen is op 6 februari 1986 door Jack bij speelgoedzaak Bart Smit in Utrecht. De foto toont een aantal modelbouwdozen van het ruimteveer Challenger dat amper een week tevoren op dramatische wijze bij de lancering ontploft is voor de ogen van miljoenen tv-kijkers.
De betiteling ‘prijsklapper’ en het feit dat deze bouwdozen meteen na de ramp in de uitverkoop gegooid werden,is in deze context natuurlijk een vreselijk voorbeeld van wansmaak en gebrek aan respect. In deze foto van een aangetroffen situatie zitten dus diverse lagen (zonder dat de etaleur dit waarschijnlijk in de smiezen had).
De ‘nieuwjaarswens’ met de titel “De Draak van het nieuwe jaar” uit 1991 is het laatste voorbeeld van deze buitengewoon gevarieerde wijze van mail art en is een mooi sprookjesboekje met fraai gestileerde illustraties van, eveneens, oud-leerling Henk Stolker.
Jack publiceert thans o.a. regelmatig artikelen in Machina (voorheen Macfan) en Maisquenada en hij woont samen met echtgenote Jacqueline (jawel, ook een oud-leerling) en kroost in Utrecht.