In 1998 heeft het KSE-team waar ik mee samen mocht werken samen met collega Hans le Fèvre, met de website ‘Volcanoes online‘ hoge ogen gegooid in de prestigieuze ThinkQuest wedstrijd: met de hoofdprijs van 10.000 gulden in de nationale wedstrijd en 15.000 dollar per teamlid in de internationale versie plus een geheel verzorgde reis naar Los Angeles, waar de prijsuitreiking plaatsvond, waren we natuurlijk al heel erg blij.
Maar de enorme hoeveelheid publiciteit die de site en het team ten deel viel mocht er ook zijn en was in wezen onbetaalbaar. Dit alles heeft de KSE nationaal en internationaal op de kaart gezet als computervoorhoedeschool. Waar lag het eigenlijk aan dat ‘Volcanoes online’ zo succesvol was? Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat de verstrekte informatie kloppend en relevant is en op een manier wordt opgediend dat ieder daarin snel kan vinden wat van zijn of haar gading is.
Verder is er voor gekozen de leerstof vooral ook luchtig en speels te houden. De term ‘infotainment‘ die jaren later gebruikt zou worden, zou hierop van toepassing kunnen zijn. Behalve uit foto’s bestaat het illustratiemateriaal uit handmatig getekende afbeeldingen en ‘infographics‘. Bovendien is er een speels karaktertje, ‘Galvin the volcano-boy,’ die de bezoeker begeleidt bij de tocht door de website en ook figureert in een aantal vulkaanstripjes die je binnenkort nog te zien krijgt.
Wat je geleerd hebt kan getoetst worden in interactieve spelletjes waarover later ook meer. Vandaag gaat het over de ‘Gnomes of Volcano village’, een speels dwergvolkje, woonachtig onder een vulkaan die in het alledaagse leven voor de nodige rook, dampen en vuureffecten zorgen die vervolgens boven de krater zichtbaar worden.
Met dit soort speelse elementen onderscheidde Volcanoes online zich duidelijk van andere websites en ik geloof vast en zeker dat ook de jury dat is opgevallen. Tenslotte zat er in dit team een fantastische vormgever, Galvin Sng, die uiteindelijk de website tot iets bijzonder fraais gemaakt heeft.
Vandaag de complete serie ‘Gnomes’ tekeningen op een rijtje. Helaas zijn ze niet meer online te vinden omdat ThinkQuest jaren geleden met de wedstrijd gestopt is en zijn servers waar al het moois op draaide gesloten heeft dus daarom deze serie hier nog maar eens gepresenteerd.