Vandaag gaan we van start met de laatste periode van dit schooljaar. Volgend schooljaar wordt bijzonder voor de KSE! De school viert dan zijn 50-jarig bestaan. Daarover uiteraard later meer!

Nu hier en in een aantal volgende delen van dit blog aandacht voor Babette! Zoals in een vorige blog al aangekondigd hier de eerste aflevering met werk van KSE oud-leerling en (thans) tekendocent op Curaçao Babette de Waele. Het betreft werk uit de brugklas, Vwo2 en Vwo 4 van de KSE. Omdat Babette op het gymnasium zat (met Latijn als extra vak), had zij in de derde klas geen tekenen.

In de vierde klas neemt Babette de draad weer op wat tekenen betreft (schooljaar 1995-1996) en blijkt zij steeds meer de smaak te pakken te krijgen en ze kiest dan ook na de 4e tekenen in haar examenpakket. In de brugklas krijgt Babette les van collega Carmen Klomp en ook in de vierde heeft zij haar voor tekenen. In de tweede mag ik Babette les geven. Gedurende die eerste jaren komt het talent van Babette er nog niet helemaal uit.

Zoals te zien op de afbeeldingen maakt zij in brugklas en Vwo 2 degelijk werk, ruim voldoende, maar nog niet echt uitzonderlijk knap. Als echter in de vierde klas de nadruk steeds meer komt te liggen op procesmatig en studieus werken komen Babettes tekencapaciteiten echter tot bloei. Haar talent zit echt in het onderzoeksproces en dat is ook af te lezen aan de eindresultaten die steeds opmerkelijker worden.

Volgende keer meer werk uit de vierde klas waarin een steeds stijgender lijn te zien zal zijn!

Brugklas

Hieronder een greep uit Babettes brugklaswerk. Achtereenvolgens zie je de bekende grijsreeksen om het verschil te laten ontdekken tussen de verschillende hardheidsgraden van de potloden en de eerste tekeningen naar waarneming. Het verlaten landhuis (vetkrijt en grijstinten), het zelfportret en het eerste schilderij met de ijscoupe als onderwerp, zijn in die jaren nog steeds dankbare onderwerpen om de brugklassertjes met de verschillende materialen en technieken te laten kennis maken.

Grijsreeksen HB/2B potloden

Grijsreeksen HB/2B potloden

Krantenprop

Krantenprop

Studies naar de waarneming in lijn en in grijswaarden

Studies naar de waarneming in lijn en in grijswaarden

Verlaten landhuis

Verlaten landhuis

Zelfportret

Zelfportret

IJscoupe

IJscoupe

Tweede klas

Drie tekeningen uit schooljaar 1993-1994, die ook al eerder in dit blog zijn besproken: ‘Op een onbewoond eiland‘, ‘Cyborg‘ en abri met graffiti en wachtende persoon.

Op een onbewoond eiland

Op een onbewoond eiland

Cyborg

Cyborg

Abri

Abri

Vierde klas Vwo4
De eerste opdracht die Carmen en ik aan onze vierdeklassers in het schooljaar 1995-1996 gaven was ‘Gedonder bij de voordeur‘. Bij deze opdracht blijkt al zonneklaar dat Babette niets aan het toeval overlaat en zeer studieus via compositieschetsen, figuurstudies en materiaalverkenningen op het uiteindelijk doel afgaat.

In dit proces zie je al de contouren van het fraaie bovenbouwwerk dat zij later zal geen maken en wat ik uiteraard binnenkort zal laten zien!

Compositieschetsjes

Compositieschetsjes

Figuurstudies

Figuurstudies

Studie definitieve schets

Studie definitieve schets

Materiaal-en detailstudies

Materiaal-en detailstudies

Materiaal-en detailstudies

Materiaal-en detailstudies

Eindwerkstuk

Eindwerkstuk

 

 

Reacties op “Babette: tekenen op onderbouw en Vwo4 van de KSE (1992-1995)”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. wat een mooie collectie weer zo bij elkaar sjaak

    barry de waele op 7 mei 2018 om 07:12 uur.

  2. Die opdracht van die opgekropte krant kan ik me ook nog herinneren van de brugklas.
    Inderdaad, vrij degelijk en perfectionistisch werk met zichtbare progressie. En een beetje impressionistische stijl (of juist expressionistisch, ik haal die 2 altijd door elkaar 🙂 )

    Martin op 7 mei 2018 om 08:20 uur.

  3. Babette via FB: Super stuk weer. Erg leuk om zo bij elkaar te zien

    sjaakjansen op 7 mei 2018 om 17:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren