Het is intussen vaste prik: elk jaar wordt onder grote belangstelling de musical opgevoerd. Toen ik nog op de KSE stond heb ik, samen met mijn leerlingen, voor een aantal van die producties de decors ontworpen en samen met mijn leerlingen, geschilderd.
Deze musical traditie dateert uit 1978. Muziekcollega Frans van Bommel nam toen voor de eerste keer het initiatief om op de KSE een musical op te voeren. Ter gelegenheid van het afscheid van de coördinator derde klassen Rein Beerendonk, werd de musical ‘ Adieu Paris’ van Bennie Vreede opgevoerd.
In april jl. is op de KSE de jaarlijkse musical weer opgevoerd. Ron Schijfs had hierbij weer de leiding. De allereerste musical op de KSE ,’Adieu Paris’, geschreven door Benny Vreden, was dus de start van een lange traditie die voortduurt tot de dag van vandaag.
Korte inhoud van dit spektakelstuk: Robert heeft de eerste prijs gewonnen in een opstelwedstrijd over Parijs. Hij mag daarom met de hele klas een bezoek van vier dagen aan Parijs brengen. Françoise Douceur is hun gids. Als de musical begint zit de klas op de trappen van de Sacre Coeur, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Parijs. Het is de laatste avond van hun verblijf. Adieu Paris!!!
Vandaag aan de dag wordt deze productie niet meer opgevoerd: het moet tegenwoordig een stuk flitsender en spectaculairder zijn, maar in 1978 was de opvoering op de KSE een hele gebeurtenis, niet in het minst vanwege de zeer uitgebreide cast, maar ook vanwege het optreden in de pauze van het 130 leden tellende KSE-schoolkoor ‘The Happy Voices’, dat toen ook haar eerste optreden mocht beleven.
De decors voor deze musical waren een toonbeeld van hergebruik en recycling: oorspronkelijk waren ze ontworpen en gemaakt voor Brechts toneelstuk Galileo Galilei (1977), vervolgens heb ik samen met collega Jan van den Brink in drie dagen tijd deze decors overgeschilderd en getransformeerd tot een inkijkje in Parijs i,v,m, de revue bij het afscheid van collega Frans zuster Borremea. De zijpanelen van dit decor zijn na die voorstelling opgeslagen en werden na een paar maanden weer tevoorschijn gehaald voor ‘AdieuParis’, met name het rechter stuk met de Sacre Coeur erop. Kwam dat even goed uit!