Een van de vorige keren heb ik hier een blog gewijd aan het slaan van de eerste paal, de daarbij horende festiviteiten en de grondwerkzaamheden van de nieuwbouw van de hoofdvestiging van de KSE in de loop van 1972 en 1973. Vandaag een beschrijving van het verdere bouwverloop tot de oplevering.
Wat je in onderstaande foto’s heel duidelijk kunt zien is dat het hele complex een mooi voorbeeld van skeletbouw is, of, om precies te zijn, staalskeletbouw. De architect, Ir.R.D.Bleeker, had al de nodige ervaring met de bouw van scholen in het hele land.
Hij had zich tot doel gesteld,ondanks het beknibbelen op materiaal i.v.m. het beperkte budget, ‘een gebouw te creëren met een “eenvoudige voornaamheid” waarin elke jaargroep een eigen wereld zou krijgen, massaliteit vermeden zou worden en de individuele persoonlijkheid, ondanks het hoge leerlingenaantal, zich zou kunnen ontwikkelen’.
Dankzij het al eerder vermelde leshuis-systeem wat tot op de dag van vandaag op de KSE wordt toegepast, is deze zienswijze in de loop van de jaren met succes gerealiseerd. Hoeveel leerlingen de school ook zou krijgen ( er zijn jaren geweest dat de schoolbevolking meer dan 2300 leerlingen telde), dankzij de spreiding van jaargroepen over de diverse leshuizen met ieder hun eigen sfeer, werd het nooit onoverzichtelijk of overweldigend massaal.
Het bouwverloop is niet alleen fraai zichtbaar in de serie foto’s, maar ook humoristisch verbeeld in een strip uit schoolblad Slurfje door toenmalige tweedeklasser Joost van den Hoven.