Hoogste tijd voor weer eens wat recent werk! Tijdens de jaarlijkse open dag op 9 januari jl. was er weer een hoop mooi werk te zien wat in de diverse klassen gemaakt was onder de inspirerende leiding van mijn oude collega’s. Een goed voorbeeld daarvan is deze stillevenopdracht.
Stillevens zoals Daniel Gordon ze maakt. Dat was het uitgangspunt voor de collageopdracht die oud-collega Ellis Learbuch aan haar leerlingen van VWO4 voorlegde. Eerlijk gezegd had ik van die Daniel nog nooit gehoord. Op internet is echter heel veel van zijn werk te vinden en kijkend daarnaar wordt natuurlijk meteen duidelijk waarom zijn werkwijze zo geschikt is voor een opdracht aan middelbare scholieren: het is decoratief, kleurrijk en het is een collagetechniek.
Dat wil zeggen dat je natuurlijk wel gevoel voor compositie, vorm en kleur moet hebben, maar niet perse een ‘ handig tekenhandje’ om iets moois als eindresultaat te kunnen realiseren. Zijn deze werkstukken nog met schaar en lijm tot stand gekomen, op het ogenblik zijn er online diverse programmaatjes te vinden waarbij je digitaal je collage kunt produceren! Zowel in de klassieke vorm met schaar, papier en lijmpot als in de digitale versie is het natuurlijk zaak goed in de gaten te houden en in te plannen hoe je te werk gaat: laag voor laag werken vanuit de achtergrond en daarbij goed de gewenste overlappingen in de gaten houden!
Meer posts rond het thema ‘stilleven’ op dit blog vind je o.a. hier en hier.