Als je tekendocent een berichtje op Facebook zet met foto’s van werk van een leerling met het volgend commentaar erbij: ‘Heel soms kom je ze tegen, die Egon Schieles en Francis Baconnen in de dop. Gewoon jaloers op het gemak van het tekenen van een 16-jarige. Übertalent dus in Havo 4.’ en die tekendocent is mijn oud-collega Michiel Eikenaar, iemand die dit soort loftuitingen zeker niet in grote hoeveelheden rondstrooit, dan ben je een goeie.
Het gaat hier over Luc Gommers, oudste zoon van mijn oud-leerlingen Lode en Ingrid. Ter introductie van deze getalenteerde ouders en zoon èn zus Romy heb ik al eerder een stukje geschreven, maar vandaag gaat het dus over zoonlief Luc. Meer mensen waren het met Michiel eens want het desbetreffende bericht kreeg 90 likes en veel reacties als ‘Gaaf’, ‘De kwaliteit is zeer hoog, man’, ‘mooi werk’ en ‘Godverdoemes mooi!!!’
Als een leerling op die leeftijd al een zodanige belangstelling heeft voor (met name portret) tekenen, en daar al (letterlijk) zò’n eigen gezicht, zo’n expressiviteit en zo’n trefzekerheid in laat zien, dan kan er echt gesproken worden van groot talent. Luc durft te experimenteren qua tekenstijl, hanteringswijze en gevarieerd materiaalgebruik.Hieronder een staalkaart van Lucs tekenwerk met hier en daar wat toelichting. We beginnen met wat ‘vrij werk’:
Hier een voorbeeld van een opdracht: N.a.v. een foto ( in dit geval het bekende PSP- affiche ‘Ontwapendend’ ) maakt Luc er een totaal eigen versie van.
Bij Michiels opdracht ‘Maak een expressief portret of een figuurstudie op de wijze van een kunstenaar uit de 19e of 20e eeuw’ ging Luc stevig aan de slag waarbij de invloeden van Francis Bacon en Egon Schiele duidelijk te zien zijn (tekenstijl, vervorming, mimiek, overdrijving, kleurgebruik, etc.), maar ook de inbreng van Luc zelf.