Elk jaar is weer een andere sectie of groep collega’s ‘de zak’: zij mogen dan voor hun collega’s het Sinterklaasfeest organiseren en verzorgen. Vroeg of laat kom je als docent op de KSE dus een keertje aan de beurt en aan het begin van de negentiger jaren viel het lot op de secties tekenen, muziek en klassieke talen. Een combinatie van collega’s die werkelijk het beste aan creativiteit en plezier naar boven deed komen.
Dat jaar (1994) had rector Tiny van den Dungen besloten dat de huisstijl van de KSE drastisch gemoderniseerd diende te worden, inclusief een nieuw logo, hetgeen na veel vijven en zessen uiteindelijk de alweer jaren beroemde/beruchte KSE-wokkel zou worden. Dat nieuwe logo zou een belangrijk element in onze Klaasviering worden. Ook leek het ons leuk om aandacht te vragen voor de steeds meer toenemende vercommercialisering van de Klaasdagen en dit aan de kaak te stellen.
Uiteindelijk resulteerde dit in een heuse televisie uitzending van de ad-hoc omroepvereniging Tele-Z- ac met als omroepster een piepjonge Carmen Klomp (een van mijn collega’s tekenen) die er op los presenteerde alsof ze nooit anders had gedaan! In de uitzending zat uiteraard een STER reclameblok, de aankomst van Sint in Dordrecht Bram van der Vlugt had toen nèt zijn debuut gemaakt), een congres van hulpsinten waarbij rector van den Dungen in zijn beste engels probeert orde te scheppen, en een rigoureuze oplossing voor het ‘commercie-probleem’.
Als kadootje voor het personeel was er voor ieder personeelslid een heerlijke slagroomschnitt met het nieuwe logo in marsepein er boven op. Deze lekkernij werd uitgedeeld onder het zingen van het logo logo lied op de wijs van de Yogho-Yogho reclame die in die jaren zeer populair was. Een groot stuk van de Tele-Z-ac uitzending is in twee delen hieronder te zien en wie daarvoor te weinig geduld heeft mag ook meteen naar het laatste filmpje gaan om daar te kijken welke oplossing we bedacht hadden voor al die commercie met Sinterklaas!
Alles is, in een tijd dat filmpjes in elkaar draaien op de computer nog onmogelijk was, op een Panasonic videorecorder gemonteerd door tekencollega Kees Lauwen.
Deel 1
Deel 2
De definitieve oplossing, kort en bondig! Met dank aan sponsors Mitsubishi en Panasonic😉
‘Special Thanks’ aan Gerard Heinink voor het digitaliseren van deze videobestanden!