Op de Academie voor opleiding tot tekenleraar in Tilburg waar ik mijn opleiding volgde, was het traditie dat elke examengroep bij de lessen grafiek een prentenboek zou maken voor elkaar, de docent en de academie.
Zo maakten we met onze afstudeerklas in 1973 een verbeelding van ‘Onder het melkwoud’ van Dylan Thomas, met zelf verzorgde illustraties en teksten, ieder in zijn of haar favoriete grafische techniek. Onze onvergetelijke leermeester, de bekende graficus Ru van Rossem verzorgde de voorpagina en iedere student maakte voor de door hem/haar gekozen passage een illustratie en het tekstfragment wat erbij hoorde.
Mijn bijdrage bestond uit een ets in verschillende technieken (ets aquatint, lijnets, droge naald, vernis mou) van het fragment waarin het geitenhoedstertje Mae Rose Cottage in de wei bij haar geiten, zich bezighoudt met zondige gedachten en de consequenties daarvan.
Het boek heb ik uiteraard nog steeds in mijn bezit en vormt een prachtige herinnering aan mijn academietijd en mijn klasgenoten waarvan ik sommigen al vanaf de lagere school kende. Ook was ‘ het samen een boek maken’ een zodanige ervaring dat ik me in mijn lespraktijk al snel door heb laten inspireren.
Omdat het samen vervaardigen van dit boek ook een inspiratiebron bleek te zijn voor de vele groepsprojecten met vaak talrijke leerlingen wilde ik graag integraal dit werk in mijn blog opnemen. Jaren na mijn afstuderen zou ik bovendien nog de eer en het genoegen mogen hebben om samen met toenmalige legendarische schooltoneelregisseur Ad Bierbooms de decors te mogen ontwerpen toen in 1981 het stuk van Dylan Thomas op de KSE gespeeld werd t.g.v. het 12 1/2 -jarig jubileum van de school.
Bij het weer doorbladeren en scannen van prenten en teksten, en bij het googelen van mijn studiecollega’s kwamen weer mooie herinneringen naar boven aan de academietijd, al waren er ook bij het natrekken droevig stemmende ontdekkingen… hoe dan ook: hier trekt een keur aan grafische technieken aan je voorbij, gemaakt door de klas van 1973!