Soms komen, puur bij toeval, allerlei zaken samen. Oud-leerling John Bartels, thans bedrijfs- en organisatorisch manager bij het Amphia ziekenhuis in Breda was bekend met eerdere grotere schilderprojecten van de KSE en polste collega Michiel en mij in het najaar van 2006 of we wellicht belangstelling hadden om in het voorjaar van 2007 met onze leerlingen een aantal schilderingen te maken voor de afdeling hartchirurgie van het Amphia ziekenhuis.
De patiënten van die afdeling hebben een saai en weinig zeggend uitzicht op het platte dak met daarop een aantal egaal gebroken wit geschilderde bouwsels die technische installaties zoals verwarming en airco herbergen. Daar mocht wel wat leuks mee gebeuren.
In de visie van het Amphia is kunst een belangrijk onderdeel van de healing environment die het ziekenhuis wil zijn. Een prettige omgeving draagt bij aan het genezingsproces. Patiënten voelen zich over het algemeen kwetsbaarder door pijn of ziekte. Kunst kan de gedachten afleiden van wat de patiënt bezighoudt. Het kijken naar iets moois kan troost bieden en een heilzame invloed hebben. Bovendien zouden, na beraad hierover, in de schilderingen ‘pictures of home’, afbeeldingen van de thuisomgeving van de patiënt dienen voor te komen en iets van de bosrijke omgeving van de Klokkenberg waar in vroeger jaren de afdeling hartchirurgie gevestigd was.
Daarom werd besloten beelden te gaan schilderen van plaatsen uit het ‘voedingsgebied’ van het Amphia: dat varieerde van Rotterdam en Delft tot Etten-Leur, Roosendaal Tilburg, Oosterhout en Zeeland! Op het moment dat wij bezig waren met het voorbereiden van dit project hadden Michiel en ik in het kader van het media onderwijs wat we aan het opzetten waren ook contacten met Frank van Dixhoorn van Teleac/NOT schooltv.
Op een brainstormvergadering bij Teleac in Hilversum waar we voor uitgenodigd waren, hoorde hij van het Amphiaproject en vond het buitengewoon geschikt voor ´Hanna´s Mission´, een serie over besef voor burgerschap die hij op dat moment in productie had. Frank bracht ons in contact met United Smile en gezamenlijk werd een aflevering ontwikkeld voor de serie. Tijdens een drietal draaidagen op het terrein van de Klokkenberg en in het Amphia ziekenhuis, op de KSE en tijdens het schilderen werden opnames gemaakt door de professionals van Teleac waarin ook een tweetal reportageteams van derde klassers een rol speelden.
Over het schilderen op de daken van het Amphia ziekenhuis maakte Omroep Brabant een item in het kader van de dag van de media en verscheen er een fraai stuk met foto in BN-DeStem. Alles bij elkaar bestond dit project uiteindelijk uit de volgende onderdelen:
- Ontwerp en uitvoering van de schilderingen werden verzorgd door leerlingen uit de examenklassen tekenen V5 en V6. Als begeleiders waren behalve de hele sectie ook Arno Roks en Kees Lauwen (thans docenten techniek) en oud-leerling en stagiaire Willemijn Steenkist betrokken.
- Als afsluiting van de dag zouden onderbouwleerlingen van de musicalklas een dans verzorgen. De muziek daarvoor werd gecomponeerd door leerlingen uit de examenklassen muziek.
- De choreografie voor de afsluitende dans werd gemaakt door twee leerlingen die bij de musicals ook betrokken waren bij de choreografieën.
Foto’s van dit alles zijn hieronder te vinden!
De verslaggeving van het hele project werd gedaan door reportageteams bestaande uit leerlingen media educatie uit de derde klassen. Deze opnamen werden uiteindelijk ook gebruikt in de aflevering ‘Nieuw uitzicht voor patiënten’ uit de serie ‘Hanna’s Mission’, geregisseerd door Martin Hamilton. Je ziet het resultaat hieronder:
En hieronder het item wat Omroep Brabant uitzond over dit project!
Inschetsen: om snel aan het werk te kunnen maakten Michiel, Richard, Kees, stagiaire Willemijn en ondergetekende de onderschetsen vast voor onze rekening.
Draaidag 1, ochtend: op het bosrijke terrein van landgoed de Klokkenberg waar eerst de hartkliniek gevestigd was werden opnames gemaakt met het Teleacteam en twee reportageteams van leerlingen bestaande uit Timo, Phuong Thao, Saroo en Kelly.
Draaidag 1, middag: opnamen en interviews in het Amphia Ziekenhuis, de huidige locatie.
Draaidag 2: voorbereidingen op de KSE.
Draaidag 3 Werken op het Amphiadak.
In onderstaande presentatie nog meer indrukken van de diverse stadia en draaidagen van het project:
In onderstaande presentatie een fotoreportage van het schilderen op het dak, gemaakt door fotograaf Esther Hereijgers:
N.a.v. het Amphiaproject werd er links en rechts ook nog het nodige gepubliceerd!