Zoals in mijn cv en een eerdere post vermeld ben ik in 1971 tijdens mijn MO-B studie begonnen met les geven aan het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Het Stedelijk was dat jaar nog gevestigd in een statig pand aan het Nachtegaalslaantje aan de zuidrand van het Bossche centrum. Ik mocht daar voor mijn lessen gebruik maken van de schitterend ouderwetse tekenzaal van de Rijks HBS die grensde aan het gebouw van het Gymnasium.
De vreugde was echter van korte duur. Omdat het hoofdgebouw aan het Nachtegaalslaantje niet meer voldeed aan de eisen moesten we verkassen naar de oude gebouwen van het Sint Janslyceum, midden in het centrum van de stad, in In De Boerenmouw (Den Bosch kent fraaie straatnamen!).
Het tekenlokaal bleek dezelfde ruimte te zijn waarin ik 11 jaar eerder tijdens mijn brugklastijd op het St.Janslyceum de dagelijkse lessen had mogen doorstaan. In dit lokaal waren aanwezig: een schoolbord, vier grote tafels, een bureau voor de docent, een wasbak met drie kranen en een stelling waar tekendozen en schetsboeken in opgeslagen konden worden. Voor de muzieklessen stond er nog een oude piano, en tenslotte moest dit lokaal ook gebruikt worden door mijn collega textiele werkvormen. Tel uit je winst!
Slechts in één ding was ik met deze verhuizing vooruit gegaan: het schitterend uitzicht vanuit mijn lokaal op de noordkant van de St.Janskathedraal (met een nog niet tijdens de restauratie verpeste toren) . Vanzelfsprekend hebben mijn leerlingen dat een aantal keren mogen natekenen. Ook voor buiten tekenen leende de omgeving van de toch wel pittoreske In De Boerenmouw zich uitstekend.
Een aantal tekeningen van uitzicht en omgeving zijn bewaard gebleven en zijn hieronder te bekijken. Het zijn tweede en derde klassers geweest die dit werk gemaakt hebben. Onder hen de gebroeders Christoph en Peter-Matthias Noordzij, zoons van de bekende typograaf Gerrit Noordzij. Waarschijnlijk met de paplepel ingegoten gekregen: beiden schreven hun dictaten en aantekeningen in prachtig handschrift met een rondschriftpen! Beide broers zijn later in de voetsporen van hun vader getreden.
Tot 1975 heb ik het in deze erbarmelijke behuizing uitgehouden. De lessen aan het Stedelijk, gecombineerd vanaf 1973 met de nieuwe baan in Etten-Leur, waar ik na mijn studie aangenomen was, vormden een volledige baan. Zo slecht geoutilleerd als het lokaal was, zo leuk en gemotiveerd waren de leerlingen en ook de sfeer onder de collega’s was uitstekend te noemen. Desondanks zag ik in augustus 1975 mijn kans schoon toen ik voor de volle mep in Etten-Leur terecht kon!
Meer over de familie Noordzij:
De vader:
http://letterror.com/noordzij/index.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Noordzij
De zoons:
http://www.teff.nl/designers/christoph_noordzij.html
http://www.linkedin.com/pub/peter-matthias-noordzij/4b/a2/727