Het is 1997. Internet is aan zijn opmars begonnen. Steeds meer mensen krijgen een internetaccount en bellen via hun telefoonlijn met behulp van een modem in op het World Wide Web. In de Verenigde Staten komen mensen die met dit medium al fortuin gemaakt hebben op een schitterend idee: zij richten de stichting ThinkQuest op.

ThinkQuest moedigt scholieren wereldwijd aan om mee te doen aan een wedstrijd. Wie maakt de beste educatieve website? Voor leerlingen, door leerlingen. Dikke prijzen te winnen, wanr ‘the sky is the limit’.
Teamwork, het liefst internationaal, onderzoek, vormgeven, daar gaat het zoal om in deze we(d/b)strijd!

In Nederland wordt de wedstrijd gepromoot door SURFnet . Via onze ICT-coördinator Jan Zengerink, maak ik kennis met dit evenement en de coördinator ervan, Pien Voortman.  Het zou het begin worden van een succesverhaal wat jaren zal duren en de KSE veel plezier, publiciteit èn prijzen zal opleveren.


Het eerste voorzichtige begin is in 1997: twee teams van elk twee leerlingen gaan aan de slag.
Danny van Oosterbosch en Marcel Hellemons storten zich op het thema ‘nieuwe media’, Chris Damkat en Jeroen Jansen gaan aan de slag met surrealistische en vervreemdende uitingen in beeldende kunst, literatuur en film.
Ze worden daarbij gecoacht door docent informatica Hans le Fèvre voor de technische aspecten, en ondergetekende voor de inhoud en vormgeving.
Voor de deelnemende teams voorziet SURFnet in een ISDN-verbinding, in die tijd het toppunt van snelheid en in een aparte ruimte met eigen computers krijgen de teams gelegenheid om tijdens tussenuren en na school hun internetei te leggen..
Twee websites zendt de KSE in en beiden dringen uiteindelijk door tot de halve finales, goed voor een troostprijs. Dàt zou echter gauw anders worden, maar daarover later meer.
Eèn van die twee websites is nog steeds online te vinden, zij het met gebreken die in de loop der jaren zijn ontstaan , maar je krijgt toch een indruk. Eigenlijk is het, zoals je het anno nu bekijkt, een digitaal boekwerkje, maar voor die tijd was het, ook getuige de reacties, een mooi stukje werk.
Het betreft de site ‘Power to the imagination’. De inhoud werd grotendeels ontleend aan de thema aanbieding en bronnenbundel voor het eindexamen tekenen van 1988 met als titel ´De Verbeelding´: http://bit.ly/ParOjk

Op het beeldmateriaal hieronder vind je wat van de reacties en de publiciteit die de site nationaal en internationaal genereerde.

Wie af en toe een niet meer werkende link voor lief neemt moet nog maar eens een kijkje nemen op deze site uit het stoomtijdperk van internet.

Chris was lid van het ‘Power-team’ en is, naast zijn werk bij Philips, nog steeds actief in de kunsten. Omdat ik hem ook in de examengroep tekenen gehad heb, kom ik later nog op zijn werk terug!

Marcel was lid van het media-team. Ook hij deed examen tekenen en wel op een zeer speciale en spectaculaire wijze zoals we later zullen zien. Marcel is nu werkzaam als creative director.

Wordt vervolgd!

1997 De Stem, aankondiging deelnameTQ

1997 De Stem, aankondiging deelnameTQ

Brabants Nieuwsblad, over Power

Brabants Nieuwsblad, over Power

Brabants Nieuwsblad, Powerlogo

Brabants Nieuwsblad, Powerlogo

Brabants Nieuwsblad Power 3

Brabants Nieuwsblad Power 3

Brabants Nieuwsblad, Power

Brabants Nieuwsblad, Power

De Stem, Power

De Stem, Power

De Stem, Power 2

De Stem, Power 2

Groot Etten-Leur

Groot Etten-Leur

Hot site bij USA Today

Hot site bij USA Today

Uitslag TQ 1997

Uitslag TQ 1997

Het juryrapport

Het juryrapport

Het TQ-getuigschrift

Het TQ-getuigschrift

 

 

Reacties op “Het ThinkQuestavontuur, deel 1”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren