Bij de verwerving van de status van cultuurprofielschool en het vormgeven van het media onderwijs waardoor de KSE in de eerste tien jaar van het nieuwe millenium toonaangevend werd in den lande, hebben we veel gehad aan de hulp van Ad van Dam en zijn netwerk. Ad werkte destijds bij Mira Media en ik maakte kennis met hem in 2002 tijdens ‘Play’, een studiedag in Rotterdam over ICT als expressievak, waar ik e.e.a. mocht vertellen over de ThinkQuest-ervaringen op de KSE.
Miramedia streeft naar gelijkwaardige deelname van allochtonen en meer diversiteit in de multiculturele audiovisuele media voor en achter de schermen. Omdat Ad via Mira Media meewerkte aan de ‘Dag van de Media’ bij Omroep Brabant in Eindhoven, nodigde hij de KSE uit in 2003 en 2004 daaraan deel te nemen. Die dagen, speciaal georganiseerd voor onze allochtone leerlingen bestonden uit rondleidingen en workshops bij Omroep Brabant zodat de leerlingen op die dagen inzage kregen in een omroepbedrijf in volle actie en daar allerlei ervaringen op mochten doen. De dagen werden gepresenteerd door Samira Aboss en konden als zeer geslaagd gekenschetst worden!
Dit filmpje laat zien wat er op de Dag van de Media 2003 zoal voor de leerlingen georganiseerd was. Ze konden een filmpje maken en monteren, tv- en radioreportages maken, talkshows presenteren, aan de nieuwsdesk plaatsnemen en het journaal presenteren, kortom, ervaring opdoen met de media!
In 2004 zijn we in het kader van deze dag weer richting Omroep Brabant getogen. Was ik het jaar tevoren nog in gezelschap met collega Michiel Eikenaar gegaan, in 2004 ging ik met collega Nederlands Alma de Jong. Alma was toen en is nog steeds op de KSE de begeleidster van onze allochtone leerlingen. Voor leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben en taalproblemen ondervinden, bestaat op de KSE de mogelijkheid om tijdens KWT-uren, in spreekuren en na schooltijd ondersteuning te krijgen in de Nederlandse taal en/of op sociaal-emotioneel gebied. Zij krijgen hiervoor aan het begin van het schooljaar een uitnodiging.
Met de extra begeleiding voor Nederlands kunnen ook problemen worden ondervangen die bij andere vakken een rol kunnen spelen. Deze begeleiding wordt voornamelijk gegeven door de coördinator van deze TOP-leerlingen (Tweetalig Opgevoede Personen), mw. A. de Jong. Op de foto’s hieronder en in de powerpoint volop indrukken hoe onze allochtone leerlingen van toen ondergedompeld werden in de wereld van de media!
Een beeldverslag van de Dag van de Media 2004 in onderstaande Powerpoint: